OM eist jaar cel tegen 80-jarige psycholoog om handel in Middel X
2 oktober 2024 om 08:19
2 minuten lezen

OM eist jaar cel tegen 80-jarige psycholoog om handel in Middel X

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen psycholoog Wim van Dijk (80) voor het herhaaldelijk overtreden van de geneesmiddelenwet. De man uit Den Bosch heeft zelf toegegeven dat hij een groot aantal mensen aan zelfdodingsmiddelen heeft geholpen. Hij wordt echter niet vervolgd voor verboden hulp bij zelfdoding, omdat de politie geen enkel sterfgeval in verband heeft gebracht met de door hem geleverde middelen.

De officier van justitie wees er in haar toelichting op de strafeis op dat toekomstige sterfgevallen niet uit te sluiten zijn. “Dat kan bijna niet anders” door de schaal van de handel, zei ze.

Van Dijk heeft bekend dat hij mensen op hun verzoek en na een gesprek pakketjes meegaf met daarin het dodelijke ‘middel X’ en een antibraakmiddel. Alleen voor het handelen in die antibraakmiddelen vervolgt het OM hem nu dus. “Van Dijk wist maar al te goed dat zijn handelsactiviteiten illegaal waren”, zei de officier van justitie. Ze wees erop dat daar “niet voor niets” vergunningen voor nodig zijn. Daar beschikte hij niet over.

Belangrijke rol

De officier van justitie legde uit dat antibraakmiddelen een belangrijke rol spelen bij zelfdodingen met middel X. Ze noemde de verdachte “hardleers” en vond het “ongepast” dat hij de suggestie wekte dat hij “slechts een beetje burgerlijk ongehoorzaam is geweest”.

Met het leveren van antibraakmiddelen aan meer dan tweehonderd mensen, heeft de verdachte volgens het OM “een belangrijke bijdrage” geleverd aan de kans dat zelfdodingspogingen slagen. Middel X, dat in de levensmiddelenindustrie wordt gebruikt, is op zichzelf niet illegaal. Als iemand eraan sterft, kan degene die het heeft geleverd echter wel strafbaar zijn, zo is in diverse eerdere zaken gebleken.

Politieke discussie

Advocaat Jan Boksem vindt dat zijn cliënt hooguit een “symbolische” voorwaardelijke straf verdient. “Aangezien hij niet terechtstaat voor hulp bij zelfdoding of het leveren van middel X, zal uw rechtbank erop moeten toezien dat hij daar ook niet voor wordt gestraft”, zei Boksem. Het strafrecht is ook “niet bedoeld om een politieke discussie te voeren” over de wenselijkheid van hulp bij een vrijwillig levenseinde, voegde hij eraan toe. “Die discussie hoort thuis in het parlement.”

De advocaat betoogde verder dat Van Dijk “geen verkeerde motieven” had. “Zijn doel was medemenselijkheid, hij wilde onnodig lijden voorkomen.”

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • GGZ

    Levenslang beroepsverbod voor ggz-verpleegkundige met drugsverslaving

    24 december 2024 om 13:26
    • GGZ

    Van Wmo-instelling naar zelfstandig wonen: hier gaan bewoners naartoe

    23 december 2024 om 10:41