Niet-geregistreerde basisarts werkte vier jaar lang met kinderen bij GGD

Bijna vier jaar lang wist een medewerker van de GGD West-Brabant zich voor te doen als basisarts die met kinderen mocht werken. Hij stond echter helemaal niet in het BIG-register en is dus officieel geen zorgverlener. Ongeveer 1.900 kinderen van 4 tot en met 18 jaar in Rucphen, Roosendaal en Moerdijk zullen met de medewerker te maken hebben gehad. Dit meldt Skipr. 

zullen met de medewerker te maken hebben gehad. Dit meldt Skipr. 
GGD West-Brabant kwam deze week achter zijn gebrek aan registratie in het BIG-register en stelde de medewerker meteen op non-actief. Ook is deze op straat gezet. Een onafhankelijk bureau moet nu uitzoeken hoe het zover heeft kunnen komen dat een niet-BIG-geregistreerde arts vier jaar lang zijn gang kon gaan. De Autoriteit Persoonsgegevens en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn ook op de hoogte gestelde van de situatie. 

Geen klachten

De ouders en verzorgers van de 1.900 kinderen die door de medewerker zijn gezien, zullen een brief ontvangen. Daarin staat een telefoonnummer die zij kunnen gebruiken als er vragen of zorgen zijn. Basisartsen bij de GGD geven vaccinaties, doen groei-metingen, gezondheidsonderzoeken en adviseren ouders over opvoed- en opgroeikwesties. Heeft een kind medische problemen of een ontwikkelingsachterstand, dan verwijst een basisarts van de GGD het door naar een ziekenhuis of andere zorgverlener. Over de frauderende medewerker zijn nooit klachten binnengekomen. Desondanks vindt de GGD het verschrikkelijk hierin een steek te hebben laten vallen. Alle andere collega’s staan wel geregistreerd in het BIG-register.
 
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky