Begeleider die tienermeisje met beperking misbruikte voorlopig op vrije voeten

Een begeleider van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking heeft vermoedelijk langdurig ontucht gepleegd met een minderjarig meisje. Zijn moeder is bestuurder van instelling ‘Net even anders’, een kleinschalig wooninitiatief in Breezand. Onlangs is de datum voor de inhoudelijke zitting vastgelegd voor eind januari 2025. De verdachte zit sinds medio september niet meer in voorarrest. Hij gaat tot de zitting onder voorwaarden vrijuit. Dit meldt Boevennieuws. 

In maart van dit jaar werd hij aangehouden voor misbruik van juli 2018 tot juli 2019 en van juli 2022 tot oktober 2023, met hetzelfde 14-jarige meisje die meermaals in de instelling verbleef. Tom R. werkte als begeleider in de instelling van zijn moeder. ‘Net even anders’ en de politie zouden eerder meldingen hebben ontvangen over seksueel misbruik door de man, maar die zijn op de plank blijven liggen. Inmiddels is er DNA-onderzoek gedaan en heeft de forensische politie zijn DNA op de onderbroek van het slachtoffer gevonden. R. ontkent nog altijd in alle toonaarden.

Voorwaarden

Half september is zijn voorarrest beëindigd vanwege de geboorte van zijn kind. De officier van justitie wilde hem weer terug in de cel zien, maar de rechtbank vindt niet dat dat hoeft. Hij gaat tot eind januari vrijuit, mits hij zich aan het contactverbod met het slachtoffer houdt, geen drugs of alcohol gebruikt en niet naar Den Helder of Schagen gaat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky