OM eist taakstraf voor stelen van grote hoeveelheden babymelkpoeder

Babymelkpoeder is bij tijd en wijle een schaars product, maar dat maakte een 37-jarige man uit Zeist niets uit. Hij stal bij verschillende supermarkten tientallen pakken babyvoeding van Nutrilon. Een deel daarvan voor zijn eigen baby, een deel om te verkopen zodat hij zijn cocaïneverslaving kon bekostigen. Het Openbaar Ministerie wil hem echter geen celstraf opleggen, omdat hij intensieve begeleiding krijg door het Leger des Heils, naar een afkickkliniek wil en voor zijn zoontje zorgt. Wel moet hij een taakstraf van 150 uur uitvoeren en hangt hem nog eens 50 uur boven zijn hoofd. Hij moet zich verplicht laten opnemen in een verslavingskliniek. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De man heeft babymelkpoeder gestolen bij de Jumbo en Albert Heijn in Zeist, bij Albert Heijn-locaties in Utrecht en Huizen en hij nam ze mee bij de Plus in Soesterberg. Soms ging het om een paar pakken babyvoeding en soms nam hij meer mee. Een keer name hij twaalf pakken tegelijk mee. De man uit Zeist geeft zijn daden toe en heeft er naar eigen zeggen spijt van. Hij had de melkpoeder nodig voor zijn eigen baby, maar verkocht ook pakken voor 15 euro per stuk. Geregeld kocht hij van dit geld cocaïne voor 40 tot 50 euro per keer. Hij is nog steeds verslaafd, maar wil afkicken. “Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kind”, zei hij in de rechtbank. Zijn zoontje is negentien maanden oud.

Babymelkpoedertekorten

Winkeldieven hebben in het verleden heel wat babymelkpoeder uit winkels gestolen, vooral toen de tekorten in 2015 een dieptepunt bereikten. Omdat er veel vraag (en diefstal) naar was, mochten klanten van Albert Heijn en Etos enige tijd niet meer dan twee verpakkingen meer keer mee naar huis nemen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky