Frauderende zorgaanbieder moet gemeente Arnhem ruim 4 ton terugbetalen

Een zorgaanbieder uit Arnhem moet de gemeente 420.000 euro terugbetalen vanwege zorgfraude. Volgens het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is bewezen dat de zorgaanbieder zijn administratie vervalste en niet gemaakte of door niet-geschoold personeel zorguren declareerde. Dit meldt de gemeente Arnhem. 

De gemeente laat weten blij te zijn met de uitspraak van het gerechtshof, die het eerdere vonnis van de rechtbank Gelderland bekrachtigt. Het bedrag dat Arnhem wil terugvorderen, is terecht. De gemeente werkt al enkele jaren niet meer samen met de zorgaanbieder en een van de eigenaren moet een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar uitzitten. De andere eigenaar moet een taakstraf van 240 uur uitvoeren en heeft een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd gekregen.

Onbetrouwbare urendeclaraties en zorgplannen

Volgens het Gerechtshof is bewezen dat de urenstaten en zorgplannen niet correct en zelfs onbetrouwbaar. Kwetsbare bewoners hadden ondersteuning nodig bij  zelfstandig wonen, beheer van inkomen en sociale contacten, wat alleen door hbo-opgeleide professionals geboden kon worden. In 2020 stelde de gemeente Arnhem vast dat er niet-gekwalificeerd personeel werd ingezet en de bewoners soms helemaal geen zorg kregen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky