Medewerkers ggz willen hoger salaris en betere werk-privébalans

De cao-onderhandelingen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) gaan binnenkort weer van start. Inzet zijn een salarisverhoging, meer geld en ruimte voor duurzame inzetbaarheid en betere balans tussen werk en privé met een generatieregeling en hoger opleidingsbudget. Eind dit jaar loopt de huidige cao af. Dit meldt FNV.

De vakbond bevroeg leden en niet-leden in de ggz over wat zij uit de cao-onderhandelingen willen halen. “De uitslag bevestigt wat we al jaren horen van onze leden. De werknemers in de ggz zijn heel betrokken en werken met passie maar zij maken zich ook zorgen om hun eigen gezondheid doordat er veel van hen wordt gevraagd”, zegt bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn.

Vicieuze cirkel

De geestelijke gezondheidszorg zit volgens haar vast in een vicieuze cirkel waarbij de patiëntenaantallen toenemen en het aantal personeelsleden daalt. In 2033 is er naar verwachting een tekort aan ruim 14.000 ggz-medewerkers. En dit is niet op te vangen door huidige studenten: er wordt te weinig gekwalificeerd personeel opgeleid.  Tegelijkertijd neemt de werkdruk toe en besluiten zorgverleners hierdoor om minder uren te werken, wat leidt tot groeiende wachtlijsten voor patiënten.

Ondergewaardeerd

Hoewel de salarissen in de ggz in drie jaar tijd met zeker 15 procent zijn gestegen, is er volgens FNV nog altijd een beduidend verschil met andere sectoren. Mensen voelen zich ook niet gewaardeerd door alles wat er in de sector gebeurt, zegt Merlijn. Daarom wil de vakbond ook dat er afspraken komen over efficiënter werken, die ervoor zorgen dat de patiëntenstijging de gezondheid van de medewerkers niet aantasten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky