Expert: 'Psychiater niet overleden aan overdosis MDMA, maar schotwond'

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is psychiater Jean van Griensven mogelijk niet overleden aan de gevolgen van een schotwond in zijn voorhoofd, maar een overdosis MDMA. Het geweld zou hebben bijgedragen aan zijn dood, maar niet de hoofdoorzaak zijn. Gerenommeerd forensisch patholoog Frank van de Goot noemt het totale waanzin. Dit meldt PZC. 

Hulpdiensten vonden de Rotterdamse psychiater met een schotwond in zijn voorhoofd, steekwonden in zijn hals en hij was deels verkoold omdat verdachte Bretley D. zijn huis ook nog eens in de brand had gestoken. Het OM vermoedt echter dat een overdosis MDMA de doodsoorzaak is en stelt deskundigen daarom aanvullende vragen over de uitkomsten van het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut.

Redenatiefout

Nabestaanden van Van Griensven hebben forensisch patholoog Frank van de Goot aangesteld als expert en hij stelt dat een collega-patholoog door een redenatiefout een verkeerde doodsoorzaak heeft vastgesteld. Er zijn inderdaad dodelijke hoeveelheden methamfetamine in het bloed van de psychiater gevonden, maar er zijn mensen die dit overleven. “Hetzelfde geldt voor alcohol: de een kan met 2,7 promille nog rijden, de ander ligt al lang in een hoekje.” Daarbij waren de omstandigheden rondom het overlijden van Van Griensven ronduit verdacht. “Hij is bij leven door zijn hoofd geschoten. Zijn hóófd! Hoe kun je dan in godsnaam de conclusie trekken dat het de overdosis moet zijn geweest?”, vraagt de gerenommeerd patholoog zich af. Hij wijst D. dan ook aan als enige schuldige. En hij heeft nog geen enkele verklaring afgelegd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky