Britse onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van vet en suikers gedragsproblemen en ADHD kan veroorzaken bij kinderen. Een dieet met veel vetten en suikers, vooral in kant-en-klaar-maaltijden, wordt gekoppeld aan een hoger gehalte aan IFG2 in kinderen. IGF2 is een gen dat bepalend is voor de ontwikkeling van het ongeboren kindje en delen van de hersenen waar ADHD ontstaat. Dat meldt DeWereldMorgen.
In het Britse onderzoek werden 83 kinderen met gedragsproblemen vergeleken met 81 kinderen zonder (of met weinig) gedragsproblemen. Hieruit bleek dat de voeding van de moeders tijdens de zwangerschap zorgde voor epigenetische wijzigingen aan het IGF2. Epigenetica bestudeert de invloed van omkeerbare erfelijke veranderingen in een genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie van het DNA in de celkern. Kinderen met een hoog IGF2 gehalte met gedragsproblemen op jonge leeftijd, blijken meer kans te hebben op ADHD wanneer zij tussen de 7 en 13 jaar oud zijn.
“Onze bevindingen tonen het belang aan van gezonde en evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap omdat dat uiteindelijk de symptomen van ADHD en gedragsproblemen bij kinderen kan voorkomen”, zegt onderzoeker Edward Baker van King’s College London. Echter zijn vetten uit vis, walnoten en kip wel belangrijke onderdelen van het dieet van een zwangere vrouw. Deze vetten zijn goed voor de hersenontwikkeling van het kind.
Door: Redactie Nationale Zorggids