Verhoogd risico op afwijkingen bij baby's van vaders die veel drinken

Baby’s van vaders die vaak of veel alcohol drinken, hebben een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen zoals hartproblemen of gespleten gehemeltes. Dit blijkt uit meerdere studies. Eentje uit 2021 toont aan dat baby’s van vaders die drie maanden voor de bevruchting regelmatig veel drinken, een drie keer zo grote kans hierop hebben. Ook kan de baby hierdoor een groeiachterstand oplopen. Dit meldt Kek Mama.

Dat het alcoholgebruik van moeders invloed heeft op de baby was allang bekend. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap alcohol drinken, krijgen mogelijk een kindje met het Foetaal Alcoholsyndroom (FAS). Hierbij zijn de hersenen beschadigd nog voordat de baby geboren wordt en zal het kindje groei- en mobiliteitsproblemen hebben en kampen met gedragsproblemen. Maar vaders kunnen dus ook invloed hebben op de ontwikkeling van hun baby als ze vóór de zwangerschap flink wat flessen hebben weggetikt.

Belangrijke factor

Of de aangeboren afwijkingen enkel een resultaat zijn van vaders alcoholgebruik is niet aan te tonen, maar het is wel een belangrijke factor, stellen onderzoekers. Ontwikkelingsfysioloog Michael Golding van de Texas A&M University stelt zelfs dat de afwijkingen erger zijn bij alcoholgebruik door de vader dan wanneer de moeder tijdens de zwangerschap drinkt. Hij onderzocht de gevolgen van alcoholgebruik op muizen.

Afwijkingen

Babymuisjes van vaders die veel alcohol ophadden, bleken ter wereld te komen met afwijkende kaken, ogen die verder uit elkaar stonden en andere afwijkingen. Doordat het sperma van de vaders veranderde, bleef ook de groei van de baby achter. Hoe meer alcohol de vader dronk, hoe afwijkender het uiterlijk van babymuis.
Golding vermoedt dat het geen kwaad kan om af en toe een glaasje bier of wijn te drinken, vooral als vaders verder een gezonde leefstijl hebben. Maar hij zou zijn eigen zonen wel helemaal afraden om te drinken als ze de kans op een gezond kindje willen vergroten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky