‘Zorgverleners moeten alert blijven op mentale klachten nieuwe moeders’

Depressieve klachten komen voor onder 20 procent van de nieuwe moeders. Ongeveer 25 procent kampt met angsten en een op de zeven heeft last van overmatige stress. Dit blijkt uit cijfers van de Monitor Zwangerschap 2023 van het Trimbos-instituut. Zorgverleners moeten aandacht blijven houden voor de mentale gezondheid van de moeder, ook na eerste zes maanden van het moederschap, meldt Trimbos. 

Depressie, angst en stress komen namelijk vaak voor bij moeders met kinderen ouder dan zes maanden. Bovenstaande percentages zijn gebaseerd op mentale klachten van moeders van 0 tot 12 maanden. Daarom is het van groot belang dat er langere tijd aandacht blijft voor de mentale gezondheid van de moeder.

Praten over negatieve gevoelens

Volgens Linda Bolier van het Trimbos-instituut is dat niet altijd even makkelijk, omdat moeders minder vaak bij het consultatiebureau komen. Desondanks kunnen huisartsen en jeugdverpleegkundigen en artsen hier een rol in vervullen, net als de directe omgeving van de moeder. Ze roept moeders op om over hun gevoel te praten. “Je bent niet de enige.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky