Met verdwijnen restitutiepolis betaalt verzekerde meer voor minder

In 2025 verdwijnt de restitutiepolis definitief en daarmee ook de vrije artsenkeuze. Zorgverzekeraars a.s.r., Aevitae en Menzis zetten de laatste restitutiepolissen om in combinatiepolissen. Verzekerden die gebruikmaken van niet-gecontracteerde zorg ontvangen hierdoor geen volledige vergoeding meer, maar moeten mogelijk zelf bijbetalen. Dit meldt Overstappen.nl. 

Een restitutiepolis is populair onder mensen met hoge zorgkosten, wat heeft geleid tot stijgende kosten voor verzekeraars. Volgens de verzekeraars maakt dit de polissen financieel onhoudbaar. De keuzevrijheid van verzekerden wordt hierdoor beperkt tot natura- en combinatiepolissen, die slechts 60 tot 85 procent van de kosten voor niet-gecontracteerde zorg dekken.

Transparantie

Zorgexpert Jeremy Broekman bij Overstappen.nl benadrukt het belang van transparantie: "De nieuwe verplichting voor zorgaanbieders om transparant te zijn over de kosten van niet-gecontracteerde zorg helpt verzekerden om een weloverwogen keuze te maken tussen verschillende polissen. Toch is het nu essentieel dat zorgaanbieders en verzekeraars samenwerken om transparant te zijn over de vergoedingen. Hoe sneller zij dat doen, hoe langer consumenten de tijd hebben om alles naast elkaar te zetten en weloverwogen beslissingen kunnen nemen binnen de beschikbare opties.” Meestal maken zorgaanbieders en verzekeraars de contracteringen pas tegen het einde van het jaar bekend. De hoop is dat zij dit nu eerder doen.

Gevolgen voor de ggz

Het verdwijnen van restitutiepolissen raakt vooral de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Critici voorspellen langere wachtlijsten en een afname van keuzevrijheid. Ook moeten sommige patiënten noodgedwongen overstappen naar een gecontracteerde zorgverlener. Dit kan ingrijpend zijn, bijvoorbeeld in regio’s met een beperkt zorgaanbod of wanneer patiënten al jaren bij dezelfde specialist zitten.

Broekman adviseert verzekerden om bij het kiezen van een polis voor 2025 extra te letten op de contracten van zorgverzekeraars. “Wellicht zijn zij bij een andere verzekeraar beter uit.”

Lees ook: Wat zijn de zorgpremies voor 2025? Alles wat je moet weten vind je hier

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky