Waarom zijn zwangere vrouwen aantrekkelijker voor muggen?

Zwangere vrouwen zijn een graag gezien slachtoffer voor muggen. Maar waarom? Recent internationaal onderzoek toont aan dat dit mogelijk is omdat zij een verhoogd lichaamstemperatuur hebben. Ook de verhoogde koolstofdioxide-uitstoot speelt mogelijk een rol. Hierdoor hebben vrouwen namelijk een veranderende ademhaling en hogere lichaamswarmte, wat leidt tot meer zweet. En zweet trekt muggen aan. Dit meldt myHummy.nl. 

Omdat ze ’s nachts vaker moeten plassen, worden ze soms meer blootgesteld aan muggen dan anderen in huis. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Current Research in Parasitology & Vector-Born Diseases uit 2021. Dat zwangeren in Nederland aantrekkelijker zijn voor mogen is niet specifiek bewezen, maar als ze toch last hebben van muggen is het verstandig om broedplaatsen rondom het huis te verwijderen, de dakgoten schoon te houden, te slapen onder een klamboe en insectenwerende middelen zonder DEET te gebruiken.

Tijgermug

Een verzachtende creme kan helpen om de jeuk te verminderen. Hebben vrouwen last van een hevige reactie, dan moeten ze contact zoeken met hun huisarts. Bij mogelijk contact met een tijgermug moet dat ook met de huisarts gedeeld worden, ook als het land hier bekend om staat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: myHummy.nl