Oogzorg: ‘Vergoed kinderbrillen vanuit basispakket zorgverzekering’

Vijf oogzorgorganisaties en -verenigingen roepen minister Fleur Agema van Volksgezondheid op om kinderbrillen te vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. In de spreekkamers van orthoptisten zitten namelijk steeds vaker ouders die geen geld hebben voor een bril voor hun kind. Dit meldt Trouw. 

Kinderbrillen worden normaal gesproken niet vergoed, tenzij er sprake is van een ernstige medische aandoening, letsel of oogziekte. Maar zelfs dan komen brillen niet altijd in aanmerking voor vergoeding. Artsen geven hiervoor pas een medische indicatie af bij sterktes vanaf min zes of plus tien. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt echter dat een kind al functioneel slechtziend is bij een sterke van min 1,5.

Kansengelijkheid

Voor ouders met een kleine portemonnee wordt het in toenemende mate lastiger om een bril voor hun kind aan te schaffen. Gezinnen van zeker 28.000 kinderen zouden hierop vastlopen. Initiatiefnemer van de oproep Ruth van Nispen is voorzitter van projectgroep Vision 2020 van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij noemt de huidige situatie pijnlijk en zegt dat toegang tot een goede bril van groot belang is voor kansengelijkheid. Haar oproep wordt gesteund door de Oogvereniging, orthoptisten, optometristen en oogartsen.

Aanschaf uitgesteld

Uit onderzoek onder 220 orthoptisten blijkt dat 75 procent van hen ieder maand wel ouders spreekt die geen geld hebben voor een bril voor hun kind. 14 procent van de orthoptisten ziet wekelijks of dagelijks ouders die dat geld niet kunnen ophoesten. Ze stellen de aanschaf daarom uit of komen niet terug voor een hercontrole. Soms mag een kind de bril alleen binnen dragen, omdat ze bang zijn dat deze buiten breekt. Kinderen die vanwege geldgebrek geen bril kunnen dragen, komen op school minder goed mee, hebben een grotere kans op ernstigere bijziendheid, blijvende slechtziendheid en een lui oog.

Zorgminister Fleur Agema laat weten in gesprek te zijn met Zorginstituut Nederland over het wel of niet vergoeden van kinderbrillen in de toekomst. Dit zou namelijk leiden tot een nog hogere zorgpremie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky