Bijzondere audiodescriptie in TeamNL Huis voor mensen met visuele beperking

Mensen met een visuele beperking in het TeamNL Huis kunnen nog tot en met 7 september genieten van bijzondere audiodescriptie door bekende commentatoren zoals Evert ten Napel en Andy Houtkamp. De wedstrijden ’s avonds zijn te volgen met een speciale koptelefoon in het Huis zelf, online of elders. Dit meldt NOC*NSF.

Het reguliere sportcommentaar geeft blinden en slechtzienden onvoldoende informatie over een wedstrijd. Alleen speciale tribunes zijn voorzien van audio-attributen. De techniek van Gazeti die in bijna alle eredivisiestations te vinden is, wordt nu ook in het TeamNL Huis gebruikt. Mensen met een visuele beperking krijgen er een audioverslag te horen van een live-wedstijd op het grote scherm. Koptelefoons sluiten hen af van omgevingsgeluiden en beperken hen niet in hun bewegingsvrijheid.

Silent disco-koptelefoons

Uit de wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld is gebleken dat de speciale ‘silent diso’-koptelefoons interessant zijn voor mensen met én zonder visuele beperking. “Je kunt je echt volledig focussen op de wedstrijd en je krijgt achtergrondinformatie van kenners”, legt initiatiefnemer Toine Klerks uit. Bekende stemmen als Evert ten Napel en Andy Houtkamp lenen hun stem hiervoor uit, net als voormalig paralympiërs die gespecialiseerde co-commentatoren zijn.

De TeamNL-wedstrijden die tussen 17.00 uur en 22.00 uur worden gespeeld, zij nog tot en met 7 september te volgen via audiodescriptie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky