Zorg en Zekerheid: ‘Zorg moet betaalbaar blijven, verlagen eigen risico helpt niet’

Bestuurder Henk Gerla van Zorg en Zekerheid ziet de verlaging van het eigen risico in 2027 niet zitten. Hij verwacht een stijging van de zorgpremie, mede door de toenemende zorgvraag als gevolg van deze verlaging. Dit meldt Omroep West. 

De zorgpremie voor 2025 gaat volgend jaar met gemiddeld zo’n 10 euro per maand omhoog, Hoeveel mensen daadwerkelijk moeten betalen voor hun zorgverzekering, is uiterlijk 12 november duidelijk. Volgend jaar en in 2026 is het eigen risico bevroren op 385 euro. Gerla van Zorg en Zekerheid denkt dat dit én de verlaging van het eigen risico in 2027 leidt tot een groeiende zorgvraag, waardoor de wachtlijsten ook zullen toenemen.

Zware triage

Zorgminister Fleur Agema is hierop voorbereid, zegt ze. Daarom komt er zware triage vooraf, waarbij mensen met meest acute zorgvraag voorrang krijgen. Gerla denkt echter niet dat de zorgplannen van het kabinet de kwaliteit van de zorg ten goede komen. Hij zou de miljarden die verlaging van het eigen risico gaan kosten, graag voor de inzet van preventie gebruikt zien worden. Agema wil het preventiebeleid ook aanpakken, maar daarvoor lijkt geen geld te zijn vrijgemaakt. Dat budget is namelijk weggelegd voor het eigen risico-plan.

'Kabinet mag weer weg'

Inwoners van Leiden zijn ook niet allemaal te spreken over de kabinetsplannen. Ze vrezen voor de gevolgen van de premiestijging. Een vrouw noemt het kabinet leugenaars en vindt  dat het kabinet alweer mag vertrekken. “Dat is het beste.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky