Zorgpremie DSW stijgt met bijna 10 euro per maand

De zorgpremie van zorgverzekeraar DSW gaat volgende jaar met 9,50 euro per maand omhoog. Maandelijks betalen verzekerden daar 158,50 euro aan premiegeld. DSW wijt de premieverhoging aan de stijgende kosten van de gezondheidszorg door een toenemende zorgvraag, hogere loonkosten en nieuwe behandelmethoden. De zorgverzekeraar maakt zich grote zorgen over de betaalbaarheid van de zorg en roept de politiek op om in te grijpen. Dit meldt DSW.

Het zorgstelsel dat in 2006 is geïntroduceerd had de zorgkosten moeten beteugelen en de kwaliteit moeten verbeteren. DSW ziet dat dit niet gelukt is en de zorgopgaaf nog altijd heel groot is en wordt alleen maar groter. Immers, de vraag naar zorg blijft stijgen door vergrijzing, de personeelstekorten blijven toenemen en daarmee ook de wachtlijsten. De zorgkosten blijven alleen maar stijgen en zorgverzekeraars kunnen niet anders dan hun zorgpremie te verhogen. Vorig jaar steeg de premie bij DSW zelfs met 11,50 euro per maand.

Grens is bereikt

“Wij merken dat de grens aan wat mensen in Nederland voor zorg willen en kunnen betalen is bereikt. De solidariteit staat onder grote druk. De gezondheidsverschillen in Nederland worden te groot. De rek is er echt uit. Er zijn nu fundamenteel andere keuzes nodig binnen het huidige zorgstelsel”, aldus directeur Aad de Groot van DSW. De zorgverzekeraar roept op om een groot deel van de marktwerking uit het zorgstelsel te halen. Dit kan door de zorgpremie te verlagen tot ongeveer 30 euro per maand, afscheid te nemen van de productiebekostiging in de zorg en regionaal te contracteren in plaats van landelijk. DSW vindt ook dat het Integraal Zorgakkoord het Integraal Gezondheidsakkoord moet worden met een vrij te besteden regiobudget.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky