'Eigen risico afschaffen of verlagen is slecht idee', zegt Eerste Kamerlid Kaljouw

Het is volgens VVD’er en Eerste Kamerlid Marian Kaljouw een slecht idee om het eigen risico te halveren of af te schaffen. Maar dat weerhoudt de gehele VVD-fractie er niet van om waarschijnlijk voor het plan van het kabinet-Schoof te stemmen. Dit meldt Skipr.

Kaljouw zou het eigen risico laten zoals die is, en volgens de plannen verlagen naar 165 euro per 1 januari 2027. Het afschaffen van het eigen risico heeft volgens haar een aanzuigende werking, waardoor de zorg nog meer overbelast raakt. Ook zullen de hogere kosten ervoor zorgen dat er elders op de VWS-begroting bezuinigd moet worden. En dus zal andere zorg erdoor geraakt worden.

Curatieve zorg

“Het kabinetsplan om het eigen risico grotendeels af te schaffen kost 3 á 4 miljard euro per jaar. Ga mij maar uitleggen waar je dat geld vandaan haalt”, zegt Kaljouw. Ze vreest voor bezuinigingsplannen op de curatieve zorg. De verlaging van het eigen risico komt dan ook niet uit het verkiezingsprogramma van de VVD. Maar fractievoorzitter Edith Schippers zegt dat haar partij unaniem voorstemt wanneer er in de Eerste Kamer wetgeving klaarligt om het eigen risico volgens het hoofdlijnenakkoord te verlagen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky