Risicogroepen kunnen dit najaar weer nieuwe coronavaccinatie halen

De nieuwe vaccinatieronde tegen corona gaat op 16 september 2024 van start. Mensen die als risicogroep worden gezien, zoals ouderen, mensen met een afweerstoornis of het syndroom van Down, zijn dan beter beschermd tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona. Ook zorgmedewerkers kunnen vanaf september weer een coronaprik halen. Dit meldt het RIVM. 

Ouderen vanaf 60 jaar en volwassenen tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik ontvangen, komen in aanmerking voor een nieuwe coronavaccinatie. Ook kinderen en volwassenen uit medische hoog-risicogroepen en zorgmedewerkers kunnen dit najaar opnieuw een prik laten zetten. Mensen met een kwetsbaar gezinslid die ook graag beter beschermd willen worden, kunnen ook voor een inenting bij de GGD terecht.

Uitnodiging

De eerste uitnodigingen voor de coronaprik vallen vanaf 27 augustus op de mat. Ouderen krijgen per brief een uitnodiging en mensen onder de 60 jaar niet. Zij kunnen op eigen initiatief een afspraak maken bij de GGD, die prikt met het mRNA-vaccin Comirnaty van Pfizer tegen de omikronvariant JN.1.

Zorginstelling

Bewoners van zorginstellingen hoeven niet naar een GGD-locatie. Zij krijgen hun coronaprik daar. Mensen die vanwege verslechterde mobiliteit niet (zomaar) naar een priklocatie kunnen, hebben vanaf 27 augustus de mogelijkheid om de GGD te verzoeken om een coronavaccinatie thuis. De vaccinatiecampagne duurt dit jaar tot en met 6 december.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky