Twee voormalig medewerksters van de GGD in Zeeland hebben een celstraf tegen zich horen eisen voor het vervalsen van coronavaccinatiebewijzen in de periode tussen 1 augustus 2021 en 18 januari 2022. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt gaan de vrouwen respectievelijk 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, en 12 maanden, waarvan vier voorwaardelijk, de cel in. Een medeverdachte die namen voor de bewijzen aan de vrouwen gaf, zou een taakstraf van 240 uur en een celstraf van 6 maanden opgelegd moeten krijgen, vindt het OM.
Er waren verdenkingen over de vrouwen omdat er verdachte transacties plaatsvonden op hun account. Voor een persoon werden bijvoorbeeld drie vaccinaties in tien minuten tijd ingepland. De registraties kwamen bovendien niet overeen met prikafspraken die zij in het systeem vastlegden. Ook stonden er op de coronavaccinatiebewijzen alleen namen van mensen die niet in de regio woonden. De GGD deed aangifte tegen de twee vrouwen toen het kon bewijzen dat ze valse vaccinatiebewijzen fabriceerden.
300 euro per vervalst boosterbewijs
Het account van de 27-jarige verdachte werd vaak vanuit huis gebruikt, zelfs op momenten dat ze eigenlijk niet aan het werk was. Ze heeft zeker 101 valse vaccinatiebewijzen aangemaakt met haar account. Haar 34-jarige medeverdachte zou zelfs 184 valse vaccinatiebewijzen hebben gecreëerd. De vrouw van 27 verkocht de bewijzen aan een 32-jarige medeverdachte die de gegevens voor de documenten had verstrekt. Zij had hiermee het grootste aandeel in de fraude, mede omdat zij ook nog eens zelf mensen benaderde en registraties opmaakte. Voor ieder vervalst en verkocht bewijs ontving ze 300 euro voor een booster en 200 euro voor een reguliere prik.
“De besmettingen namen toe en de ziekenhuizen lagen overvol”, schetste de officier de periode waarin de fraude plaatsvond. “Juist in die periode hebben verdachten ervoor gekozen om vaccinatiebewijzen te vervalsen. Puur voor eigen gewin. Hiermee hebben zij het risico genomen dat het virus zich verder zou kunnen verspreiden en mogelijk meer slachtoffers zou kunnen maken.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky