BioNTech leidt 1,1 miljard verlies door ingestorte vraag coronavaccinaties

Het Duitse biotechnologieconcern BioNTech is in de eerste helft van dit jaar diep in de rode cijfers beland door een ingestorte vraag naar coronaboosters, zijn belangrijkste inkomstenbron. Het nettoverlies kwam uit op 1,1 miljard euro, vergeleken met een winst van 312 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder, maakte het concern bekend.

De omzet daalde van 1,4 miljard euro vorig jaar naar 316 miljoen euro. BioNTech ontwikkelde het coronavaccin in samenwerking met het Amerikaanse farmacieconcern Pfizer. In de coronajaren verdienden de bedrijven vele miljarden met de verkoop van hun middelen.

Het Duitse bedrijf probeert nu nieuwe middelen tegen kanker te ontwikkelen om de ingezakte vraag naar coronavaccins te compenseren. Ook werkt het biotechbedrijf samen met Pfizer aan de ontwikkeling van een combinatievaccin tegen corona en griep.

Moderna

Aartsrivaal Moderna waarschuwde vorige week voor een lagere omzet door tegenvallende verkopen van zijn coronavaccin in Europa. Het nettoverlies in de eerste jaarhelft verdubbelde bijna tot 2,5 miljard dollar. De omzet verschrompelde tot 351 miljoen dollar.

Het Amerikaanse concern sprak van een "zeer concurrerende" markt voor coronavaccins. "Moderna is klaar voor het komende vaccinatieseizoen met voldoende en tijdige voorraden", meldde het concern vorige week donderdag. De Amerikaanse farmaceut ontving vorige maand bijna 200 miljoen dollar van de overheid in de Verenigde Staten om de ontwikkeling van een nieuw mRNA-griepvaccin te versnellen.

Door: ANP