Ondersterfte bij gevaccineerden tegen corona en oversterfte bij ongevaccineerden

In 2021 en 2022 was er onder mensen zonder coronavaccinatie sprake van flinke oversterfte: veel meer mensen dan verwacht op basis van eerdere jaren kwamen te overlijden. Er was juist sprake van ondersterfte onder gevaccineerden. Onder ouderen en mensen met chronische aandoeningen maakt het niet uit of ze waren ingeënt tegen corona of niet: onder deze groep mensen was er hoe dan sprake van oversterfte. Wel overleden er meer mensen die niet gevaccineerd waren tegen corona dan mensen die er wel tegen gevaccineerd waren. Onderzoekers van Nivel denken dat de hoge vaccinatiegraad veel overlijdens heeft voorkomen, vooral onder de meest kwetsbaren in de samenleving. Dit meldt Nivel.  

In de groep mensen met een coronavaccinatie overleden er minder mensen dan verwacht in de eerste drie en de eerste twaalf maanden na hun eerste vaccinatie. Er waren tot 45 procent minder overlijdensgevallen dan verwacht. Mogelijk heeft dit te maken gehad met de coronamaatregelen, zoals lockdowns, anderhalvemeter-maatregel en het mondkapje.

Effecten in gehele samenleving

Deze effecten van de coronamaatregelen waren dus in de gehele samenleving te zien en speelden daarmee ook een rol in de groep ongevaccineerden. Toch was er in deze groep juist sprake van oversterfte; er was bijna drie keer zoveel sterfte als verwacht. De constatering dat er in eenzelfde periode (2021-2022) – een periode waarin voor iedereen dezelfde (COVID-19-maatregelen) golden – sprake was van oversterfte onder ongevaccineerden en ondersterfte onder gevaccineerden, suggereert dat de COVID-19-vaccinatie heeft gewerkt en overlijdens heeft voorkomen, aldus het Nivel.

Kwetsbaren

Vooral bij kwetsbare groepen heeft de coronavaccinatie veel overlijdens voorkomen. Dit geldt voor mensen met chronische ziekten maar ook ouderen. Het Nivel ziet dat bij niet-gevaccineerde mensen in deze kwetsbare groepen de oversterfte tot vijf keer zo hoog was als de gevaccineerde kwetsbare groepen. Ook bij de groep gevaccineerden in de kwetsbare groepen was er sprake van oversterfte, juist doordat zij door hun aandoeningen extra kwetsbaar waren voor ernstige ziekte door corona.

Door: Nationale Zorggids