Bezuinigingen ZorgSaam: tijdelijke contracten niet verlengd en kritische blik op vacatures

Zorgorganisatie ZorgSaam met een ziekenhuis en verpleeghuizen in Terneuzen moet in 2025 een besparing van 14 miljoen euro weten te realiseren. Het ziekenhuis moet 5,4 miljoen inleveren en de ouderenzorg moet 2,3 miljoen euro besparen. Overige bezuinigingen worden gedaan op inkoop van goederen en diensten. Verregaande maatregelen zijn nodig om de zorgorganisatie volgend jaar weer financieel gezond te maken. Het exacte plan wordt dit najaar bekendgemaakt. Dit meldt Omroep Zeeland. 

Het plan is om tijdelijke contracten niet te verlengen. ZorgSaam gaat ook kritisch kijken naar vacatures. Belangrijke banen in het ziekenhuis en vacatures binnen de thuis- en ouderenzorg worden hierbij buiten beschouwing gelaten. Wat de huidige medewerkers van de organisatie te wachten staat is nog niet duidelijk. Dit laat ZorgSaam deels afhangen van medewerkers die zelf ergens anders aan de slag gaan en het aflopen van de tijdelijke contracten.

Herstelplan ouderenzorg

Voor een financieel gezond 2025 heeft ZorgSaam een herstelplan opgesteld. De ondernemings- en cliëntenraad hebben het plan voor de thuis- en ouderenzorg ontvangen om hierover te adviseren. Volgens de organisatie is er op deze sector al deels bezuinigd en is daar niemand boventallig verklaard.

Afdeling neurologie dicht

Los van de geldproblemen, kampt het ziekenhuis in Terneuzen ook met personeelstekorten. Als gevolg daarvan moet de afdeling neurologie over enige tijd dicht. De polikliniek kan wel openblijven, maar de dichtstbijzijnde spoedeisende neurologische zorg is straks in Gent te vinden. Enkele oogartsen gaan uit onvrede over een samenwerking met een externe partij weg, maar volgens ZorgSaam zijn hier genoeg vervangers voor.

Lees ook: ZorgSaam moet bezuinigen na 11 miljoen euro verlies in 2023

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky