24-jarige vrouw uit Druten overlijdt na cosmetische ingrepen in Turkije

Een 24-jarige vrouw uit Druten is overleden nadat ze in Turkije drie cosmetische ingrepen tegelijk onderging. Ze kreeg liposuctie, een buikwandcorrectie en nog een andere ingreep. In Nederland zouden chirurgen deze operaties spreiden. Het ging mis toen ze weer naar huis moest en het taxibusje naar haar vakantiehuis wilde instappen. Plastisch chirurg Edin Hajder bij het OLVG vermoedt dat de vrouw een longembolie kreeg. Een bekend risico na lange ingrepen. Dit meldt NOS.

In het OLVG komen wekelijks patiënten die slachtoffer zijn van medisch toerisme. Soms gaat het om lelijke littekens, infecties en derdegraads brandwonden. Soms om verminkingen en afgestorven tepels. In uitzonderlijke gevallen komt iemand aan de complicaties van een medische ingreep in het buitenland te overlijden.

Voorzorgsmaatregelen

Hajder denkt dat de duur van de operatie fataal was voor de 24-jarige Aleyna Bozkurt uit Druten. “Je kan voorzorgsmaatregelen nemen om stolling tegen te gaan. Maar waarom zou je zo’n hoog risico nemen? Hoe langer je opereert, hoe hoger het risico op operaties.”

Influencers promoten medisch toerisme

De familie van Bozkurt zegt dat de vrouw beïnvloedt was door influencers, waardoor ze eigenlijk geen idee had wat de impact is van zulke ingrepen op het lichaam. Haar oom wilde dat ze koos voor een behandeling in Nederland, maar daar had ze het geduld niet voor. Ze wilde de ingrepen voor haar bruiloft in het najaar ondergaan. Twee jaar geleden heeft Bozkurt een maagverkleining gehad. Voor de ingrepen die ze in Turkije heeft gehad, zou ze in Nederland eerst stabiel op gewicht moeten zijn geweest. “Als ze de ingreep gewoon hier had laten doen, was het allemaal netjes in etappes gebeurd”, is haar oom van overtuigd. De jonge vrouw werd uiteindelijk met een tasje met bloed naar huis gestuurd, om ‘thuis uit te zieken’.

Ronselaars

De plastisch chirurg benadrukt dat er in Turkje genoeg gerenommeerde en wereldberoemde artsen werken, maar zij maken geen gebruik van ‘ronselaars’ die op social media pakketreizen met plastische chirurgie inbegrepen aanbieden. Een operatie in het buitenland hoeft niet afgeraden te worden, maar er moet wil ingegrepen worden bij influencers die medisch toerisme promoten zonder medische achtergrond, vindt Hajder.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky