Ouders overleden baby Helvoirt blijven voorlopig achter tralies

De ouders van de overleden baby uit Helvoirt blijven voorlopig achter de tralies. Hun voorarrest is wederom met drie maanden verlengd. Het Poolse echtpaar werd eind februari gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van hun drie weken oude baby. Een eerder kind werd uit huis geplaatst. Dit meldt NOVO3. 

Vastgesteld is dat de baby door de leefstijl van zijn ouders is overleden aan ernstige ondervoeding en toxicologische invloeden. En hem is noodzakelijke zorg onthouden: de ouders trokken te laat aan de bel toen ze zagen dat het niet goed ging. “Ze lijken de autoriteiten buiten de deur te hebben gehouden nadat hun eerdere kind in pleegzorg is geplaatst. Ze hebben willens en wetens een risico gelopen.” De officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) vindt het maatschappelijk niet uit te leggen als de 39-jarige man en 34-jarige vrouw zouden vrijkomen.

Geen opzet

Volgens de advocaten van de verdachten is het overlijden van hun baby niet opzettelijk gebeurd. Ze hebben verkeerde keuzes gemaakt, maar ook die waren niet bewust. De man en vrouw willen ook geen kinderen meer en er is dus geen kans op herhaling. Desondanks vindt de rechtbank dat de kans op recidive- en vluchtgevaar het rechtvaardigt om hen in voorlopige hechtenis te houden. Op 12 november moeten de ouders hun gezicht weer in de rechtbank laten zien. Er vindt voorlopig nog geen inhoudelijke zitting plaats, omdat onderzoeken naar het overlijden van de baby nog gaande zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky