Fysiotherapeut eerstelijn verdient 65 procent van jaarsalaris tweedelijnscollega

Vakbond voor fysiotherapeuten FDV gaat actievoeren tegen de achterblijvende salarissen van fysiotherapeuten in de eerstelijn achter op de van collega’s in ziekenhuizen en de ouderenzorg. Gemiddeld verdienen zij 65 procent van het jaarsalaris van tweedelijnsfysio’s. Sinds 27 augustus werken ze gratis, omdat 65 procent van het jaar voorbij is, aldus FDV. Dit meldt Skipr.

Voorzitter Bob van Ravensberg van FDV vindt de salariskloof niet uit te leggen. Fysiotherapeuten in de eerste- en tweedelijn hebben een hbo-opleiding gevolgd en doen in principe hetzelfde werk. Vaak valt de keuze bewust op zorg in de eerstelijn, maar vanwege de salarisverschillen overwegen ze steeds vaker een stap naar het ziekenhuis of de ouderenzorg. “Ze komen moeilijk rond, hebben een zeer karige pensioenregeling en doen deels onbetaalde werkzaamheden”, aldus Van Ravensberg.

Cao fysiotherapie

Ruim 4.000 fysiotherapeuten stapten in 2023 over naar een andere sector met goede arbeidsvoorwaarden. De vakbond eist een goede cao, om een grotere uitstroom te voorkomen. Sinds 2004 ontbreekt het de sector aan een cao.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky