Normal_pexels-markusspiske-316401

Een 29-jarige vrouw uit Almere, beschuldigd van zorgfraude, heeft ingestemd met de straf die het Openbaar Ministerie (OM) tegen haar heeft geëist. Het OM heeft voorgesteld dat zij een half jaar de cel in moet, met een voorwaardelijke celstraf van een jaar als zij opnieuw de wet overtreedt. Daarnaast zou ze een werkstraf van 240 uur moeten uitvoeren en het onterecht verdiende geld moeten terugbetalen. Dit melden Almere1 en Omroep Flevoland.

De vrouw wordt ervan beschuldigd tussen 2017 en 2021 via haar thuiszorgbedrijf 890.000 euro te hebben witgewassen. Ze diende valse facturen in en claimde salarissen voor niet-bestaand personeel. De fraude kwam aan het licht door een melding van een bank, die ongebruikelijke transacties ontdekte. Het geld, dat afkomstig was van persoonsgebonden budgetten (PGB), werd door de vrouw gebruikt voor persoonlijke uitgaven zoals luxegoederen en vakanties.

Het OM vindt het extra kwalijk dat de vrouw misbruik maakte van geld dat bedoeld was voor kwetsbare cliënten. Door procesafspraken tussen het OM en de verdediging zou de vrouw ook in de toekomst moeten meewerken aan onaangekondigde controles van zorgtoezichthouders en de Belastingdienst, om herhaling te voorkomen. De rechtbank doet op 17 september uitspraak.

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer