Voormalig arts Zuyderland krijgt geen schadevergoeding na oplopen long covid

Een voormalig anesthesioloog-intensivist van het Zuyderland ziekenhuis krijgt niet de 65.000 euro schadevergoeding die ze heeft geëist. De vrouw raakte in 2020 besmet met het coronavirus, belandde op de intensive care en liep long covid en het post-ic-syndroom op. Ze is al jaren niet meer in staat om haar beroep uit te oefenen. Ze stelt het ziekenhuis aansprakelijk voor haar coronabesmetting, maar de rechtbank vindt niet dat te bewijzen is dat ze het virus daadwerkelijk in het ziekenhuis heeft opgelopen. Dit meldt L1Nieuws. 

De rechtbank sluit niet uit dat ze door een patiënt besmet is geraakt, omdat ze op 6 maart 2020 een patiënt met corona behandelde waarna ze zelf ook klachten kreeg. De eerste dagen na haar klachten testte ze echter negatief, pas twee weken later had ze een positieve coronatest in handen. In de tussentijd heeft ze contact gehad met haar twee uitwonende dochters, waarvan eentje in die periode ook positief testte op corona. Zij zou dus ook de bron kunnen zijn geweest.

Zorgplicht

In het ziekenhuis werkte de arts met een FFP1-masker, handschoenen en een jas. De bescherming was volgens de rechtbank op orde. Het Zuyderland heeft wel aan haar zorgplicht voldaan, omdat het isolatiebeleid in overeenstemming was met de op dat moment geldende adviezen en aanbevelingen. “Dat beleid is in dit geval goed toegepast. Het ziekenhuis is dan ook niet aansprakelijk voor de door de arts geleden schade.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky