Patiënten met mutaties in TLR7-gen hebben grotere kans op ernstige corona

Mannen en vrouwen met mutaties in het TLR7-gen hebben een verhoogd risico op ernstige COVID-19, blijkt uit Duits onderzoek in samenwerking met wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen.  Eerder onderzoek toonde vooral aan dat mannen met deze genmutaties hier een grotere kans op hadden. Maar ook vrouwen kunnen ernstige corona oplopen als zij een afwijking hebben in een van hun TLR7-genen. Dit meldt het Radboudumc. 

Genetische factoren spelen een rol bij de ernst van COVID-19. Nog altijd vindt er volop onderzoek plaats naar waarom sommigen ernstiger ziek worden door corona dan anderen. Deze genetische kwetsbaarheid bij dit virus uit zich tot dusver in mutaties in het TLR7-gen. In 2020 stelden onderzoekers van het Radboudumc al vast dat twee paar Nederlandse broers hierdoor ernstige COVID opliepen. Nieuw onderzoek laat nu zien dat ook vrouwen met een mutatie vaker een ernstiger verloop van corona hebben.

X-chromosoom

Dit specifieke gen bevindt zich op het X-chromosoom, waarvan mannen er een hebben en vrouwen twee. Als TLR niet werkt, dan functioneert het gen in zijn geheel niet bij mannen. Zij hebben er immers maar één van. Vrouwen hebben dan wel twee van deze genen, maar toch blijkt dat als zij één gemuteerd TLR7-gen hebben, ze een verhoogd risico op ernstige corona hebben. “Bij mannen leiden mutaties tot afwezigheid van TLR7. Bij vrouwen reageren de gemuteerde TLR7-versies met de gezonde kopieën, waardoor die minder goed gaan functioneren. Het resultaat is dat vrouwen daardoor ook een groter risico lopen.”

Door: Nationale Zorggids