Eiwitrijke voeding kan veel ziekenhuispatiënten helpen bij het opbouwen van spiermassa, maar voor ernstig zieke patiënten op de intensive care (ic) blijkt dit niet te gelden. Het eten van voeding vol met eiwitten vertraagt hun ontslag en kan zelfs leiden tot een lagere kwaliteit van leven na opname in het ziekenhuis. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+, zo meldt het ziekenhuis.
Een ic-opname is nodig voor patiënten die ondersteuning nodig hebben bij vitale functies. Vanaf het moment van opname verliezen zij al gewicht en spiermassa, waardoor er vaak een lang hersteltraject nodig is. Herstel kan sneller verlopen als revalidatie al van start gaat als de patiënt nog op de intensive care ligt. Dit kan bijvoorbeeld met de juiste voeding en het opstarten van fysiotherapie. Omdat de meeste ic-patiënten niet zelf kunnen eten, krijgen ze sondevoeding met ongeveer 1,3 gram eiwit per kilo. Meer eiwitten toedienen zou in potentie kunnen leiden tot snellere spieropbouw, maar uit onderzoek van intensivisten van het Maastricht UMC+ blijkt eiwitrijke voeding het herstel van ernstig zieke mensen op de ic helemaal niet te bevorderen.
Eiwitrijke voeding vertraagt ontslag uit ziekenhuis
Patiënten die meer eiwit dan 1,3 gram per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen hebben een lagere kwaliteit van leven na hun ic-opname dan patiënten die de reguliere hoeveelheid krijgen. Ook leidt een hogere eiwitdosering tot een vertraagd ontslag uit het ziekenhuis. Vooral vrouwen blijken een lagere kwaliteit van leven te ervaren. Mogelijk komt dit doordat zij relatief minder spiermassa hebben en door extra eiwitrijke voeding te veel binnen krijgen. Waarom een te veel aan eiwit de levenskwaliteit verlaagt en ontslag vertraagt is nog niet duidelijk. Mogelijk kunnen de organen de eiwitten niet verwerken, omdat deze hun energie moeten gebruiken voor herstel.
Geen goede investering
“Het is nu duidelijk dat het direct starten met eiwitrijke voeding géén goede investering is. Ik verwacht dus dat deze resultaten zorgen voor aanscherping van de internationale richtlijnen. Daarnaast vormen deze resultaten weer een goede basis voor vervolgonderzoek naar juiste voeding voor ic-patiënten. Mogelijk kan eiwitrijke voeding wel een positief effect hebben in de latere fase van de IC-opname, als de patiënten hun spieren ook weer wat kunnen trainen."
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky