Volgens GGD'en veel vraag naar coronavaccinatie

De coronavaccinatiecampagne is nog niet gestart, maar veel mensen willen graag weten of ze de prik nu al kunnen halen. Dit melden verschillende regionale GGD’en op basis van telefoontjes naar de corona-informatielijn, meldt PZC.

Op maandag 16 september staan de 25 GGD’en weer klaar om ouderen en kwetsbaren te vaccineren tegen corona. Maar bij onder meer GGD Gelderland-Zuid is er nu al vraag naar. En arts-microbioloog Bert Mulder snapt dat er bij kwetsbare mensen zorgen zijn, omdat het coronavirus op dit moment flink rondwaart. “Corona is een halfjaarlijks terugkerend virus, in tegenstelling tot de griep die zich beperkt tot de winter.”

Superspreadevents

Dit komt deels doordat er in de zomer allerlei ‘superspreadevents’ zijn zoals Lowlands en de Vierdaagse van Nijmegen. De FLiRT-variant verspreidt zich op dit moment razendsnel door het land, terwijl de prik pas over anderhalve maand gezet kan worden. Gelukkig werkt de nieuwste vaccinatie ook tegen deze relatief milde variant van het coronavirus. De meeste mensen lijken niet meer klachten te hebben dan een verstopte neus, hoest, spierpijn en hoofdpijn. Ernstige klachten worden op dit moment bijna niet gemeld. Desondanks is er een enkeling die door het virus in het ziekenhuis belandt.

Eerder vaccineren niet mogelijk

Maar om terug te komen op de vraag of eerder vaccineren ook mogelijk is: nee. Pas vanaf 16 september kunnen mensen een afspraak maken. Dat geldt voor ouderen, mensen die de jaarlijkse uitnodiging voor de griepprik krijgen, zorgpersoneel en kinderen en volwassenen met een afweerstoornis of andere kwetsbaarheid. De uitnodiging hiervoor belandt vanaf 27 augustus in de bus. Meer over de vaccinatiecampagne van dit jaar lees je hier.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky