Normal_rss_entry-403292

MIND, de organisatie die opkomt voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), roept de politiek op om in het nieuwe regeerakkoord de vrije artsenkeuze te beschermen. Die houdt in dat je, behalve je eigen risico, alles vergoed krijgt als je een zogenoemde restitutiepolis hebt, naar welke gespecialiseerde dokter je ook gaat. Maar er zijn steeds minder zorgpolissen die in zo'n volledige vergoeding voorzien, juist als het gaat om ggz. Dat leidt volgens MIND zelfs tot discriminatie.

De patiënten kunnen nog wel naar de hulpverlener van hun keuze, maar moeten vaker een deel van de rekening zelf betalen omdat de verzekeraar geen contract met die zorgprofessional heeft. En dat kan lelijk oplopen. "Dit is voor velen onbetaalbaar", waarschuwt MIND.

Restitutiepolissen worden al een paar jaar lang steeds minder aangeboden. Ze zijn ook minder in trek, want duurder. "De verdwijnende restitutiepolissen worden door de verzekeraars omgezet in combinatiepolissen; in deze polissen gelden voor alle zorg de vergoedingen en voorwaarden van een restitutiepolis, behalve voor de ggz en wijkverpleging", aldus MIND.

Lange wachttijden

"Door de afschaffing van de restitutiepolis wordt ongecontracteerde zorg duur en voor veel mensen onbereikbaar. Mensen die dringend psychische hulp nodig hebben, kunnen alleen nog maar toegang krijgen tot de gecontracteerde ggz; vaak met lange wachttijden, ver reizen, met behandelingen die niet altijd passen bij de vraag", aldus MIND.

Het heeft volgens MIND nog meer gevolgen. "Dit betekent langere wachttijden bij gecontracteerde zorgaanbieders en het verdwijnen van behandelaren zonder contract; zonder patiënten zullen zij moeten stoppen met hun praktijk", aldus het platform verder.

MIND overweegt zelf om juridische stappen te nemen richting de zorgverzekeraars. "Wat MIND betreft is het uitsluiten van mensen die ggz nodig hebben, een vorm van discriminatie ten opzichte van mensen die somatische zorg nodig hebben."

Lees ook: Zorgpremie 2024: dit ga je betalen voor de basisverzekering

Door: ANP