Meer dan de helft van Nederlanders blijft trouw aan eigen zorgverzekeraar

Dit jaar zegt 63,4 procent van de Nederlanders niet van zorgverzekering te wisselen. Vooral onder 55-plussers is de loyaliteit groot. Ondanks de jaarlijkse premiestijgingen en wijzigingen in dekking blijven veel oudere Nederlanders liever bij hun vertrouwde verzekeraar. Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt echter dat overstappen vaak voordeliger uitpakt. Verzekerden die aangeven aan mogelijk te wisselen, hebben geldbesparing als voornaamste motivatie. Dit meldt Overstappen.nl.

Bij de oudere leeftijdsgroep van 55 jaar en ouder overweegt ruim driekwart geen overstap naar een andere zorgverzekering. Een reden hiervoor is dat veel ouderen bang zijn dat nieuwe verzekeraars hen kunnen weigeren vanwege gezondheidsklachten. Hier is echter sprake van een misverstand, benadruk expert zorgverzekeringen Jeremy Broekman: zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen geldt deze verplichting niet, wat mogelijk bijdraagt aan de aarzeling onder ouderen.

Belangrijkste redenen om te wisselen

Van de mensen die wél willen overstappen, noemt bijna 63,9 procent van de ondervraagden kostenbesparing als de belangrijkste reden, gevolgd door verbeterde voorwaarden en dekking. Daarnaast kiest bijna 10 procent voor een andere verzekering vanwege een betere dienstverlening. Het advies aan mensen die twijfelen is om de eigen polis jaarlijks tegen het licht te houden. Verzekeringen veranderen jaarlijks in premie en dekking, zegt zorgverzekeringsspecialist Jeremy Broekman van Overstappen.nl. Hierdoor kan het lonen om minstens te onderzoeken of een overstap waardevol is.

Door jaarlijks hun zorgbehoeften en kosten te evalueren, zorgen verzekerden ervoor dat hun zorgverzekering blijft aansluiten bij hun persoonlijke situatie. Voor veel verzekerden kan een overstap leiden tot betere dekking voor een lagere premie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky