Geld naar gemeenten voor begeleiding ex-gevangenen bij regelen zorgverzekering

Het kabinet gaat extra investeren om (ex-)gedetineerden te helpen bij een goede terugkeer buiten de gevangenismuren na hun straf. Vanaf dit jaar wordt hiervoor een extra bedrag oplopend tot (in totaal) 12 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 2 miljoen voor gemeenten. Met dat extra geld kunnen ze gevangenen begeleiden naar werk of een woning en hulp geven bij het regelen van een zorgverzekering. Dit meldt Rijksoverheid. 

Voor om- en bijscholing van gevangenen wordt 5 miljoen euro uitgetrokken. Daarnaast gaat 5 miljoen naar de samenwerking tussen verschillende partijen. Dit geld kan bijvoorbeeld worden ingezet om de kennisuitwisseling tussen medewerkers van gevangenissen, de reclassering, gemeenten en zorg & veiligheidshuizen te verbeteren.

Basisvoorwaarden

De overige 2 miljoen gaat naar gemeenten voor hun begeleiding van gevangenen. Gemeenten kunnen hiermee ook hulp geven op de andere basisvoorwaarden, zoals het regelen van een identiteitsbewijs, een zorg(verzekering), schuldhulp en te werken aan een goed sociaal netwerk.

Door: Nationale Zorggids