Volgens opvanghuizen mijden vrouwen en meisjes die vanwege een gewelddadige partner of familielid in een safehouse zitten, zorg. Zij vrezen ervoor dat het geweld dat ze proberen achter te laten, hen via de gedeelde zorgverzekering vindt. Ruim 30 procent van de vrouwen in opvanghuizen heeft met dit probleem te maken, zegt Stichting Fier. Dit meldt NOS.
Bij meisjes of vrouwen in safehouses die naar een huisarts, tandarts of ziekenhuis gaan, zal algemene informatie op een factuur van hun zorgverzekeraar komen te staan. Bij zorg die van het eigen risico afgaat, is de informatie nog kwetsbaarder. Bijna alle minderjarige meisjes staan bijgeschreven op de polis van hun ouders en vrouwen hebben regelmatig een gedeelde zorgverzekering met hun ex-partner.
Speciale regeling is te ingewikkeld
Vrouwen die anoniem zorg willen ontvangen, kunnen sinds 2017 gebruikmaken van een speciale regeling. Zij kunnen bij hun zorgverzekeraar een beroep doen op privacy, laat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten. Zorgverleners moeten op de hoogte zijn van deze regeling. “As een vrouw onder deze regeling valt, worden haar zorgkosten gewoon vergoed, maar zonder dat er enige informatie terechtkomt bij de verzekeringnemer.” Volgens Fier is het probleem juist dat verzekeraars niet van deze regeling afweten. Het expertisecentrum voor mensen die met geweld te maken hebben zegt dat zij vaak vinden dat een minderjarige simpelweg bij de ouders op de polis moet staan. Daarnaast is het een wirwar van regels, met hier en daar een uitzondering. “Maar vaak is het heel ingewikkeld om voor elkaar te krijgen.”
Verankeren in wet
Als het aan D66 ligt, laat het kabinet de regeling vastleggen in de wet. Een wetsvoorstel hiertoe is recentelijk aangenomen en zorgt ervoor dat minderjarigen met problemen in de thuissituatie hun eigen zorgverzekering kunnen afsluiten.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky