Jarenlang wisselde een Belgische man van Nederlandse zorgverzekeraar, waarbij hij premies niet betaalde en in veelvoud valse facturen indiende. Op die manier wist hij tienduizenden euro’s te innen, zonder dat hij daadwerkelijk zorg had ontvangen. De Nederlandse Arbeidsinspectie wist zijn frauduleuze praktijken te stoppen. Hij heeft onlangs een celstraf van 2 maanden opgelegd gekregen, met een half jaar voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar. Dit meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie.
De man die door de Arbeidsinspectie Dwight wordt genoemd woonde in België en deed alsof hij in Nederland werkte. Hij stuurde de zorgverzekeraars vervalste arbeidscontracten en loonstroken op en zodoende wist hij een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Na diverse meldingen van verschillende zorgverzekeraars, kwam de fraudeur in beeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Die kwam er al snel achter dat veel informatie niet klopte. Daarop startte het een strafrechtelijk onderzoek.
Niet in dienst bij werkgever
Dwight pleegde tussen januari 2020 en heden declaratiefraude. Hij diende valse facturen in bij zorgverzekeraars en aasde daarmee op vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen. Hij diende facturen op zijn naam in, maar ook op die van zijn vrouw en schoonmoeder. Zijn premie betaalde hij echter niet en iedere keer stapte hij na een korte periode over naar een andere verzekeraar. Na onderzoek door de Arbeidsinspectie, arresteerde de Opsporingsdienst hem bij een bezoek aan Nederland. Maar ook daarna ging hij door met het opmaken en versturen van vervalste documenten. Eind 2023 moest hij langskomen voor een zitting, maar in plaats daarvan leverde hij een document aan waarin stond dat zijn werkgever hem dwong om te werken. “ook dat document vonden we verdacht. We kamen er al snel achter dat hij niet in dienst was bij de werkgever die hij noemde. Dwight hoopte op deze manier onder zijn zitting bij de rechtbank uit te komen”, zegt rechercheur Julia.
2 maanden cel
Op basis daarvan werd een proces-verbaal opgemaakt, waarna de rechter ook nog eens besloot om de man 2 maanden op te sluiten. Ook kreeg hij een halfjaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar opgelegd. In de tussentijd zetten de zorgverzekeraars alles op alles om hun geld terug te krijgen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky