Kosten kinderopvang grootste stressfactor voor zwangeren met geldzorgen

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen en nieuwe moeders heeft geldzorgen tijdens de zwangerschap. Ze maken zich vooral zorgen over de kosten voor de kinderopvang. Om aan alle vaste lasten te kunnen voldoen, besparen ze op luiers, kleding en melkpoeder. Dit blijkt uit onderzoek van 24Baby en Stichting Babyspullen die de campagne ‘Een warme start’ heeft gelanceerd, meldt Kek Mama.

Binnen de campagne zamelt Stichting Babyspullen geld in voor essentiële producten voor zwangeren en nieuwe moeders die in babystartpakketten terechtkomen. En dat is hard nodig want er komen dagelijks 35 baby’s bij die in armoede worden geboren. De babystartpakketten zorgen ervoor dat nieuwbakken ouders niet al hun geld hoeven te besteden aan onder meer kleren,  beddengoed en andere noodzakelijke spullen. Helaas houden moeders niet altijd geld over aan het einde van de maand: 35 procent van de respondenten binnen het onderzoek zegt aan het einde van de maand soms of vaak geen geld meer over te hebben.

Veelvoorkomend probleem

"Dit onderzoek laat zien dat geldzorgen tijdens en na de zwangerschap een veelvoorkomend probleem zijn, waar wij ons zorgen over maken. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal”, zegt directeur Mary Kearny van Stichting Babyspullen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky