Belgische vrouwen via organisatie naar Nederland voor late abortus

Jaarlijks reizen ongeveer 400 Belgische vrouwen naar Nederland voor een abortus na de twaalfde week van hun zwangerschap. Dit is nodig omdat de Belgische wet abortus na 12 weken niet toestaat, ondanks jarenlange politieke discussies over hervorming. De organisaties LUNA en DeMens ondersteunen deze vrouwen door hen te begeleiden naar Nederland via het project Compagnon. Dit initiatief biedt niet alleen praktische hulp, maar ook emotionele ondersteuning tijdens deze zware periode. Dit meldt D Specialist.

De kosten voor een abortus in Nederland kunnen zonder Nederlandse zorgverzekering oplopen tot 1.400 euro, wat voor veel vrouwen een extra drempel is. Het Nederlandse systeem biedt daarbij slechts beperkte psychosociale begeleiding, terwijl veel vrouwen zich op een kwetsbaar moment in hun leven bevinden, zeggen de organisaties. LUNA en DeMens blijven daarom aandringen op een hervorming van de Belgische abortuswet.

Verlenging van twee weken

Hoewel er een voorstel lag om de grens van 12 weken in België met twee weken te verlengen, blijkt uit recente cijfers dat dit maar voor één op de vijf vrouwen effectief zou zijn. 74 procent van de abortussen tussen de 12 en 17 weken zou buiten deze verlenging vallen.

In Nederland vindt 93 procent van de abortussen plaats vóór de twaalfde week, wat suggereert dat een verlenging van de termijn in België ook daar niet zal leiden tot meer late abortussen.

Door: Nationale Zorggids