Sanquin-onderzoeker bekroond voor inzicht in transfusies bij premature baby’s

Sanquin-onderzoeker Suzanne Fustolo-Gunnink heeft de prestigieuze Early-Career Award van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gewonnen. Haar baanbrekende onderzoek richt zich op bloedtransfusies bij te vroeg geboren kinderen, een complexe groep patiënten met uiteenlopende gezondheidsproblemen. Dit meldt Sanquin.

Veel premature baby's kampen met complicaties zoals ademhalingsproblemen, infecties en onderontwikkelde organen. Hun beenmerg is vaak nog niet voldoende in staat om genoeg bloedcellen aan te maken, waardoor bloedtransfusies noodzakelijk zijn. Fustolo-Gunnink ontdekte echter dat deze transfusies in sommige gevallen juist schadelijk kunnen zijn, zonder dat er een duidelijke reden voor is.

Internationale richtlijn

In haar zoektocht naar een oplossing, zette Fustolo-Gunnink een Europees netwerk op dat zorgde voor de ontwikkeling van een internationale richtlijn voor rode bloedceltransfusies bij premature baby's. Richtlijnen zijn vaak echter niet eenduidig, terwijl artsen ze vaak een-op-een opvolgen. De werkelijkheid is vaak complexer dan wat richtlijnen kunnen bevatten. “Ik ben op zoek naar methodes waarmee we die complexiteit beter kunnen beschrijven, en hoe we om kunnen gaan met alles wat we nog niet begrijpen”, aldus de onderzoeker.

Early-Career Award

De Early-Career Award wordt jaarlijks toegekend aan jonge wetenschappers met vernieuwende ideeën. Naast een kunstwerk ontvangt Fustolo-Gunnink een bedrag van 15.000 euro ter ondersteuning van haar verdere onderzoek.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky