Bekkenpijn treft 80 procent van de zwangere vrouwen in Nederland, maar de exacte oorzaken van deze klachten blijven grotendeels onverklaard. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Utrecht zijn daarom een landelijk onderzoek gestart om risicofactoren beter te begrijpen en vroegtijdig in te kunnen grijpen. Dit meldt LINDA..
Bekkenpijn omvat pijn in het hele bekkengebied, van de onderste ribben tot aan de bilstreek. Hoewel vaak wordt gedacht dat hormonale veranderingen of een slechte houding de oorzaak zijn, is er geen sluitend wetenschappelijk bewijs. Esther van Benten, onderzoeker aan de VU, benadrukt dat het probleem waarschijnlijk óók wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals slaapkwaliteit en mentale veerkracht.
Voor veel vrouwen verdwijnen de klachten na de bevalling, maar niet altijd. Dit kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven. Vrouwen kunnen moeite hebben met werk, sporten of zelfs de zorg voor hun baby, wat leidt tot frustratie en mentale problemen.
Onderzoek en doelen
Het onderzoek “Beter Begrip van Bekkenpijn” volgt zwangere vrouwen vanaf acht weken zwangerschap tot een half jaar na de bevalling. Met gebruik van vragenlijsten brengen de onderzoekers verschillende factoren in kaart die mogelijk bijdragen aan het ontstaan van bekkenpijn, waaronder pijnervaringen, slaap, veerkracht en mentale gezondheid. Dit is uniek in Nederland, omdat onderzoek voor het eerst de gehele zwangerschap en postnatale periode bestrijkt.
Risicoprofielen
Het doel is om risicoprofielen te ontwikkelen zodat bekkenpijn vroegtijdig herkend kan worden. Door beter te begrijpen welke factoren een rol spelen, hopen de onderzoekers de klachten te voorkomen of te verminderen. Daarmee willen ze het percentage vrouwen met bekkenpijn significant omlaag brengen en de zorg voor moeders verbeteren.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky