MDL-afdeling HagaZiekenhuis dringt aantal voorbereidingsgesprekken terug

Sinds ongeveer 2 jaar kunnen patiënten van afdeling Maag-, darm- en leverziekten (MDL) van het HagaZiekenhuis een slimme vragenlijst invullen voorafgaand aan hun polikliniekbezoek. Hierdoor is het aantal fysieke voorbereidingsbezoeken afgenomen met 70 procent. De slimme vragenlijst met filmpjes blijkt dus een goed alternatief te zijn voor een fysieke afspraak. Dit meldt het HagaZiekenhuis.

Patiënten die voor onderzoek naar de MDL-afdeling van het HagaZiekenhuis moeten, kunnen zich hier thuis prima op voorbereiden. En inmiddels zijn ook de meeste fysieke voorbereidingsgesprekken vervangen door de vragenlijst. Patiënten ervaren er minder spanning door, zijn beter voorbereid op het onderzoek en voor medewerker en patiënt levert het een flinke tijdsbesparing op.

Endoscopie

De afdeling MDL doet vaak een endoscopie van de darmen, maag of slokdarm. Hierbij brengt een arts een dun slangetje met camera in via de mond of anus. Om patiënten in slaap te krijgen, gebruiken artsen een roesje. Patiënten vinden een scopie vaak spannend en moeten zich hier goed op voorbereiden. “En we willen zeker weten dat de patiënt fit genoeg is om het onderzoek te ondergaan. Daarom planden we standaard een voorbereidingsafspraak op de polikliniek”, laat MDL-arts Rob Slangen weten.

Tijdsbesparing

Patiënten ervaren veel spanning voor zo’n afspraak, waardoor ze geneigd zijn om een deel van de informatie te vergeten. Voor het ziekenhuis was het bovendien zo dat er meer dan 8.000 endoscopieën per jaar worden gedaan, dus hadden verpleegkundig specialisten en artsen een dagtaak aan de voorbereidingsafspraken. Een fijn alternatief voor patiënt en personeel is de slimme vragenlijst, die het fysieke bezoek vervangt. De vragenlijst wordt onderbroken met filmpjes over het onderzoek. Na afloop van de lijst en filmpjes, wordt gecontroleerd of patiënten begrijpen wat het onderzoek inhoudt en moeten ze hierop akkoord geven. In sommige gevallen blijkt een telefonische afspraak nodig om een en ander extra toe te lichten. Inmiddels heeft het ziekenhuis het aantal voorbereidingsgesprekken op locatie kunnen terugdringen met 70 procent.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinky