Normal_zwanger__zwangerschap

Immuuncellen in de baarmoederwand zijn belangrijk voor een succesvolle zwangerschap. B-cellen blijken daarbij een belangrijke rol te spelen, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Deze kennis vergroot inzicht in complicaties tijdens de zwangerschap en mogelijk aanpak daarvan. Dit meldt Radboudumc. 

De zwangerschap is immunologisch gezien een interessante periode, zegt het ziekenhuis. Het embryo dat zich in de baarmoeder nestelt, bestaat immers voor de helft uit lichaamsvreemd materiaal van de partner. Waarom worden bacteriën, virussen en tumorcellen wel aangevallen en opgeruimd en de embryonale cellen niet?

Aanpassingen in afweer

“Het lichaam heeft een ingenieus en complex systeem van immunologische aanpassingen in de baarmoeder ontwikkeld, zodat het embryo zich kan ontwikkelen in een niet-vijandig milieu. Vooral in de placenta, die de verbinding vormt tussen moeder en kind, vinden allerlei aanpassingen in de afweer plaats. Hoewel de kennis daarover de afgelopen jaren behoorlijk is toegenomen, zijn er nog veel vragen die we moeten beantwoorden”, zegt medisch immunoloog Renate van der Molen van het Radboudumc.

Dempend effect afweersysteem

Een van die vragen is de rol die B-cellen spelen bij de zwangerschap. “B-cellen staan bekend om hun vermogen om antistoffen te produceren. Meestal worden antistoffen in verband gebracht met zwangerschapsproblemen. Wij zagen echter dat de B-cellen in de baarmoeder in het begin van de zwangerschap misschien wel een andere functie hebben en juist een dempend effect op het afweersysteem hebben en daarmee de tolerantie voor het ‘lichaamsvreemde materiaal’ lijken te vergroten”, legt onderzoeker Marilen Benner uit.

 Voorkomen vroeggeboorte

Dit doen ze door veel interleukine-10 (IL-10) te produceren. IL-10 is een cruciale cytokine voor de aanleg van een gezonde zwangerschap en het voorkomen van vroeggeboortes. B-cellen in de baarmoeder doen dit veel sterker dan B-cellen in het bloed. Ook de uiterlijke kenmerken van de B-cellen in de baarmoeder zijn anders dan die in de bloedbaan.

Door: Nationale Zorggids