Logo_maandoverzicht

Het belangrijkste nieuws van juni hebben wij weer voor u verzameld! Lees het nu in ons nieuwste maandoverzicht. Dit gebeurde er in juni: de strijd rondom overleden fertiliteitsarts Jan Karbaat en tientallen donorkinderen zet door, zeker twintig suïcidale kinderen hebben geen plek in de ggz en gesteggel rondom eetboete Groningse serviceflat houdt aan.

Strijd overleden fertiliteitsarts en tientallen donorkinderen

Vorige maand werd al bekend dat vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat zeker 19 kinderen heeft verwekt met zijn eigen donorzaad. Deze maand kwam daar nog bij dat Karbaat ingevroren zaad verkocht aan andere spermaklinieken. Zo gebruikte ook het Máxima Medisch Centrum bijna twintig jaar lang donorzaad van MC Bijdorp, de kliniek van Karbaat.

Donorkinderen die Karbaat mogelijk als biologische vader hebben, hebben sinds deze maand inzicht in de dossiers van de spermakliniek. Deze kinderen kunnen hun medisch dossier bekijken, met behoud van de anonimiteit van de donor. Deze mannen vielen namelijk nog onder de wet die anonimiteit garandeerde.

Sinds bekend is geworden dat Karbaat mogelijk de biologische vader is van tientallen donorkinderen, is het aantal aanmeldingen bij de Fiom dna-databank verdubbeld.

Suïcidale jongeren & wachttijden ggz

De wachttijden in de Nederlandse jeugdpsychiatrie zijn zodanig, dat het gevaarlijk wordt voor kinderen met ernstige psychische problemen. Er zijn zeker twintig kinderen die hulp nodig hebben, maar niet krijgen. Het gaat hierbij om kinderen die zichzelf verwonden, zelfmoordpogingen hebben gedaan of in een vergevorderd stadium van een eetstoornis zitten.

Niet alleen in de jeugd-ggz lopen de wachttijden op, ook in de volwassen-ggz stapelen de problemen zich op. Wie wacht op hulp in de geestelijke gezondheidszorg moet soms een halfjaar tot een jaar wachten. Daarom organiseerde MIND eind deze maand een evenement: Last Man Standing. Tijdens dit evenement probeerden deelnemers zes uur lang op een boomstam te staan. Zij stonden voor iedereen die op de lange wachtlijsten staan.

Eetboete ouderen in Groningse serviceflat

In april kwam nieuws naar buiten over ouderen in een Groningse serviceflat die een geldboete riskeren wanneer zij extern hun eten blijven inkopen. Deze maand kwam die politiek in actie, want deze ouderen werden mogelijk voor de rechter gesleept. In de Tweede Kamer vond daarom een debat plaats, waarin werd besloten dat demissionair staatssecretaris Van Rijn in actie moet komen. Groningse wethouder Ton Schroor gaat de komende tijd bemiddelen in het conflict.
 

Overig zorgnieuws

  • De nagellakactie van Youp van ‘t Hek en Wendy van Dijk heeft eind deze maand bijna 800.000 euro opgehaald. Het streefbedrag is 1 miljoen euro, bedoeld voor de aanschaf van een robot om kinderen met hersenstamkanker te behandelen.
  • Op 26 juni is de nieuwe NIX18-campagne van start gegaan. De campagne die de titel ‘Sommige afspraken maak je niet voor NIX’ draagt, is dit jaar gericht op ouders. Het doel is om ouders te laten zien dat het zinvol is om met hun kinderen afspraken te maken over roken en het drinken van alcohol.
  • Eén op de 250 gebruikers van xtc belandt op de eerste hulp. Jaarlijks komen zo’n acht mensen te overlijden door xtc.
  • De diensten van de Kindertelefoon worden vanaf 2018 door het Rijk geregeld. Daarmee is er een structurele oplossing gevonden voor het financieringsvraagstuk.
  • Ook in 2016 waren er problemen rondom de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb). Ruim één derde van de uitbetalingen zijn vorig jaar onrechtmatig verklaard. Veel van de gemaakte fouten zijn echter te voorkomen.
  • Bijzonder nieuws deze maand: een huisarts die zelf regelmatig euthanasie uitvoerde, heeft zijn eigen stervenswens waargemaakt. Hij werkte mee aan zijn eigen euthanasie, in het bijzijn van een arts van de Levenseindekliniek.
  • Het werd eerder al gesuggereerd, maar onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens bevestigt het: de verkiezingen in Nederland zijn onvoldoende toegankelijk voor mensen met een visuele of verstandelijke beperking.
  • De neutrale niet-reanimerenpenning is sinds begin juni beschikbaar voor iedereen. Nu de uitgifte van de penning in handen is van de Patiëntenfederatie Nederland kan iedereen die dat wil de penning kopen.
  • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil sjoemelende zorgaanbieders strenger aanpakken. Zorgaanbieders die frauderen hoeven nu slechts het onterecht gedeclareerde bedrag erug te betalen. De VNG pleit voor hogere boetes.
  • Vakbonden bereikten diverse cao-akkoorden met werkgeversorganisaties. Zo is er een cao-akkoord bereikt voor doktersassistenten, praktijkondersteuners, medewerkers in de gehandicaptenzorg en welzijnswerkers.
  • Sinds de opening van het meldpunt zwangerschapsdiscriminatie zijn er honderden meldingen binnengekomen. De meldingen komen vooral van vrouwen met een tijdelijk of flexibel contract bij een werkgever, maar ook van vrouwen die werken via een uitzend- of detacheringsbureau. 

Door: Redactie Nationale Zorggids