Akwa GGZ organiseert in samenwerking met de landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten (LVVP) de gratis webinar ‘Afronden van de behandeling’. Veel ggz-professionals zijn het met elkaar eens dat goede en tijdige afronding van de behandeling of doorverwijzing van de patiënt belangrijk is voor de patiënt, behandelaar én de maatschappij. Het verlaagt namelijk de druk op de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Tijdige afronding is echter niet altijd even makkelijk, vanwege gebrek aan kaders en kennis, maar ook omdat het lastig om verwachtingen te ‘managen’. De webinar op dinsdag 24 september van 19.30 uur tot 21.00 uur moet hier meer duidelijkheid over geven. Dit meldt Akwa GGZ.
Behandelaren ronden een behandeling af als de behandeldoelen bereikt zijn, er genoeg vooruitgang is geboekt of als de patiënt beter kan omgaan met de uitdagingen waarvoor hij of zij hulp nodig had. Soms moet een behandeling ook worden stopgezet als er juist niet genoeg voortuitgang is geboekt of als een patiënt andere zorg nodig heeft, en dus een verwijzing, nodig heeft.
Praktijkervaring uitwisselen
Vier vertegenwoordigers van het patiënt- en professionalsperspectief zullen tijdens de webinar kennis en praktijkervaring uitwisselen. Anne van Winkelhof, ervaringsdeskundige bij MIND Expert Center, klinisch psycholoog Annika Cornelissen, senior consultant gezondheidsrecht Annemarie Smilde en gz-psycholoog Mariëlle Hendriksen gaan onder leiding van Gaetana Ferla met elkaar in gesprek over het afronden van de behandeling. Vragen als: wat is er nodig om behandelingen goed en tijdig af te kunnen ronden, wat is het belang van het formuleren van heldere behandeldoelen en wat is het nu van afspraken over verwachtingen, worden tijdens de webinar besproken. Antwoorden gaan onder meer over ondersteuning vanuit richtlijnen, zorgstandaarden, juridische kaders en beleid en management van de eigen organisatie.
Aanmelden voor het webinar op dinsdagavond 24 september kan hier. Het webinar is geschikt voor leden van de LVVP, maar ook voor andere zorgprofessionals, patiënten en naasten.
Door: Nationale Zorggids