Milieuvervuiling heeft mogelijk grote gevolgen voor vruchtbaarheid man en vrouw

Mannen en vrouwen die in gebieden met hoge lucht- en geluidsvervuiling wonen, hebben een verhoogd risico op onvruchtbaarheid. Deense wetenschappers hebben aangetoond dat geluidsvervuiling vooral gevolgen heeft voor de vrouwelijke vruchtbaarheid en luchtvervuiling schadelijk is voor de vruchtbaarheid van mannen. Dit meldt RTL.

In veel westerse landen is er sprake van een dalend geboortecijfer. De Deense onderzoekers vinden het daarom belangrijk om in kaart te brengen welke factoren omtrent het milieu de vruchtbaarheid aantasten. Ze brachten een slechte luchtkwaliteit en hoge niveaus van fijnstof in verband met een verminderde vruchtbaarheid onder mannen van 30 tot 45 jaar. “Waarschijnlijk spelen de bekende schadelijke effecten van slechte luchtkwaliteit op de kwaliteit van sperma hierbij een rol”, legt expert vasculaire geneeskunde en luchtverontreiniging Jill Belch uit.

Geluidsoverlast schadelijk voor vruchtbaarheid vrouwen

Vrouwen hebben geen last van luchtvervuiling, maar wel van geluidsoverlast. Vooral al zij ouder zijn dan 35 jaar. Belch vermoedt dat omdat geluidsvervuiling leidt tot mentale klachten, gehoorklachten en een verslechterde slaapkwaliteit, vrouwen daar verminderd vruchtbaar door raken. Verkeersoverlast lijkt hierin overigens geen rol te spelen.

Lucht- en geluidsvervuiling zijn dus een mogelijke factor in de dalende geboortecijfers. De onderzoekers stellen dat het terugdringen van milieuoverlast kan bijdragen aan een stijging van deze cijfers in het westen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky