Minder vrouwen roken voor, tijdens en na de zwangerschap

Steeds minder vrouwen roken tijdens de zwangerschap. In 2023 rookte slechts 6 procent van de moeders tijdens de zwangerschap, terwijl dat zes jaar ervoor nog 9 procent was. Hoofdonderzoeker Marlous Tuithof van het Trimbos-instituut vermoedt dat de daling deels komt door maatregelen van de Taskforce Rookvrije Start. Dit meldt Trimbos.

De Taskforce Rookvrije start voert campagne, houdt bijeenkomsten en organiseert scholingen zodat zorgverleners toekomstige ouders actief kunnen verwijzen naar programma’s die helpen bij het stoppen met roken. Ook het overheidsprogramma Kansrijke Start vraagt hier aandacht voor. Daarnaast hebben landelijke maatregelen zoals onzichtbare rookwaar en accijnsverhogingen bijgedragen aan een daling in het aantal rokers.

Rokende partners

Desondanks valt er ook nog veel winst te behalen, bijvoorbeeld onder partners van zwangere vrouwen. Zo’n 25 procent van de partners rook voor, tijdens of na de zwangerschap. Wil een partner stoppen met roken, dan zitten er voor hen telefonische coaches klaar bij Rookvrije Ouders.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky