Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Als het aan het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ligt, worden kinderen van 1 en 2 jaar al getest op hun mate van stress. Steeds vaker kampen kinderen op jonge leeftijd met stress, wat later kan leiden tot een tal van gezondheidsklachten. Door het stresshormoon cortisol op te sporen bij de kinderen, zou eerder ingegrepen kunnen worden. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Om de mate van stress te onderzoeken, kan volgens NCJ-adviseur Frans Pijpers gekeken worden naar het hormoon cortisol, wat ook in haar terug te vinden is. Dat zou standaard gemeten moeten worden bij kinderen, naast hun lengte en gewicht. Ook in de tienerleeftijd zou een meetmoment moeten komen. “Soms weet je niet dat je stress hebt. Als we dat via een meting weten, kunnen we eerder kijken hoe we dat kunnen oplossen.”

Veel stressgerelateerde klachten zouden terug te leiden zijn naar de eerste duizend dagen van het kind, gerekend vanaf het begin van de zwangerschap. Hun hersenen ontwikkelen zich in snel tempo en ze kunnen op dat moment al veel stress ervaren. Op latere leeftijd kunnen klachten zoals depressie, burn-out en hart-en vaatziekten optreden.

Te beschermend

Adviseur Yvonne Vanneste stelt dat kinderen in andere leeftijdsgroepen last kunnen hebben van chronische stress, bijvoorbeeld door prestatiedruk en prikkels van digitale ontwikkelingen. “We zijn geneigd te veel te beschermen, maar daardoor worden ze minder weerbaar”, aldus Vanneste. “Het idee dat we de weg helemaal glad moeten strijken laten we los.”

Door: Redactie Nationale Zorggids