Werknemers schakelen vaker hun bedrijfsarts in om een verwijzing naar een bedrijfspsycholoog te krijgen. Zij zijn hiertoe genoodzaakt vanwege de lange wachtlijsten in de reguliere geestelijke gezondheidszorg (ggz). Om deze reden hebben arbodiensten meer psychologen in dienst genomen. Dit meldt NOS.
Zo’n 2,4 jaar geleden had ArboNed nog vijf psychologen in dienst. Inmiddels zijn dat er al twintig. Ook HumanCapitalCare, een zusterbedrijf van ArboNed, heeft er in relatief korte tijd flink wat arbeids- en organisatiepsychologen bijgekregen. Daar werken er nu eveneens twintig. Vier jaar geleden waren dat er nog geen. Zorg van de Zaak zegt in een vergelijkbare situatie te zitten. Psychologische dienst PSION heeft het aantal psychologen in vier jaar tijd zijn verdubbelen naar negentig.
Focus ligt op werkhervatting
Omdat huisartsen de druk op de reguliere ggz zien toenemen, verwijzen ze vaker door naar een bedrijfspsycholoog. Ook omdat een burn-out, een werkgerelateerde ziekte, niet vergoed wordt door de ggz, worden bedrijfspsychologen vaker ingeschakeld. Het verschil tussen een reguliere psycholoog en een bedrijfsprofessional is dat de focus echt ligt op het werk, waarbij hervatting van het werk altijd onderdeel is van de hulp die een psycholoog biedt. Helaas zijn bedrijfspsychologen niet altijd in staat om mensen met psychische klachten te helpen, waardoor ze weer worden terugverwezen naar hun huisarts.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky