‘Recht op onbereikbaarheid moet aantal burn-outs helpen terugdringen'
30 augustus 2024 om 12:02
< 1 min lezen

‘Recht op onbereikbaarheid moet aantal burn-outs helpen terugdringen’

Werknemers zouden wettelijk recht moeten hebben op onbereikbaarheid voor werkgevers. Vakbond FNV pleit hiervoor om mensen te beschermen tegen te hoge werkdruk, wat een burn-out tot gevolg kan hebben. Burn-out is op dit moment de belangrijkste reden voor uitval van werknemers. Dit meldt FNV.

In Australië is een wet aangenomen die medewerkers het recht geeft op onbereikbaarheid. Niet-essentiële telefoontjes en e-mails van hun werkgevers buiten werktijd mogen ze nu volgens de wet negeren. In Frankijk is een soortgelijke wet aangenomen. Er is ooit een initiatiefwetsvoorstel hiertoe ingediend in Nederland, maar dit is nooit behandeld.

Werknemers beschermen

Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV roept de Tweede Kamer op om dit wetsvoorstel te steunen en aan te nemen om mensen te beschermen tegen een hoge werkdruk, burn-out en hoge maatschappelijke kosten als gevolg hiervan. “De maatschappelijke kosten van overbelasting door werkgevers komen namelijk voor rekening van ons allemaal.”

Regelingen in cao

Sinds 2019 hebben werknemers in de gehandicaptenzorg via hun cao recht op onbereikbaarheid buiten werktijd. Enkele cao’s in andere sectoren hebben die regeling ook opgenomen. Probleem hierbij is volgens FNV dat rechten bij onderhandelingen weer opengebroken kunnen worden en bij een volgende cao mogelijk weer niet-bestaand zijn. “Daarom is het goed als het nu wettelijk wordt vastgelegd voor iedereen, ook om kwetsbare mensen te beschermen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    De Nederlandse ggz vreest alsnog voor gevolgen handhaving schijnzelfstandigheid

    20 december 2024 om 12:54
    • GGZ

    Motie van wantrouwen tegen Faber om chaos CTP Veldzicht

    20 december 2024 om 10:17