Normal_4990_1615810268216_sam_1

“Het was een mooie herfstdag, een zonnige zaterdagmiddag. Ik zat in de tuin met mijn familie, en mijn nichtje van anderhalf zat bij mij op schoot. Ze zat lekker mee te lunchen en ik gaf haar kleine stukjes brood. Doordat ze plotseling haar speen net na een stukje brood in haar mond stopte, maakte ze een zuigbeweging en schoot een stukje brood in haar keel. Ik hoorde een kokhals geluid, en daarna niets meer.”

 

 

Door Sam Booij

Gelukkig had Sarah ervaring met het verlenen van eerste hulp. Na zich vrijwillig te hebben ingezet voor Stichting Bootvluchteling op Lesbos in 2015, besloot ze een EHBO-cursus te volgen. “Ik heb mensen uit de boot gehaald, die helemaal onderkoeld en doorweekt waren. We stonden op het strand om mensen op te vangen. Na mijn vrijwilligerswerk realiseerde ik me: ik kan mensen droge kleding geven en vervoeren naar het opvangkamp, maar ik kan ze geen eerste hulp bieden. Dat voelde onmachtig, dus besloot ik om een EHBO-cursus te doen. Ik vond dat toen heel waardevol.”

Wat Sarah opvalt, is dat mensen vaak pas een EHBO-cursus doen als ze geconfronteerd worden met hun eigen onkunde op het gebied van EHBO. Ze maken een ongeluk mee en weten niet hoe ze eerste hulp moeten verlenen. Dat geeft mensen vaak een motivatie om er iets mee te gaan doen. Naast ervaringsdeskundige is ze ook projectleider EHBO voor de cursussen bij het Rode Kruis. “Zo zat er onlangs een ouder stel bij ons in de reanimatiecursus nadat één van hen een hartaanval had gekregen.” Een andere motivatie is bijvoorbeeld de komst van een kind. “We zien veel hoogzwangere vrouwen bij ons in de EHBO aan baby’s en kinderen cursus. Die zijn er dan op tijd bij, maar veel mensen staan er helemaal niet bij stil hoe belangrijk kennis over EHBO is.

“Omdat ik merk dat de kennis wegzakt als je het niet gebruikt, heb ik met collega’s in september opnieuw een EHBO-cursus gedaan” vertelt Sarah. “Dit was een uitgebreide EHBO-cursus aan volwassen slachtoffers. Ik dacht toen nog, ik zou eigenlijk nog wat willen weten over EHBO aan baby’s en kinderen. Ik wilde het de instructeur vragen maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan.

Anderhalve week na de cursus slaat het noodlot ineens toe, als Sarah met haar familie aan het lunchen is.

Toen haar nichtje opeens geen geluid meer maakte schrok ze enorm. “Ik kreeg vooral een enorme adrenaline vanuit mijn tenen, ik kan het nog steeds een beetje voelen. Ik dacht: ik móet iets doen. Ik heb nooit Eerste hulp aan baby’s of kinderen verleend, maar ik heb het vaak genoeg gezien bij de EHBO aan baby’s en kinderen cursussen die we organiseren op onze locatie in Amsterdam. Ik stond op, en ik liet mijn nichtje over mijn onderarm hangen, met haar hoofdje naar beneden. Ik begon op haar rug te slaan, voor mijn gevoel veel te hard. Ik heb zes keer op haar rug geslagen, en toen huilde ze weer. De stukjes brood had ze uitgespuugd, ik had haar verlost van het stikken.”

“Ik vond het heel erg om haar zo te moeten slaan, ik was daar heel erg van geschrokken. Maar ik besefte wel: als ik dit niet had gedaan, had het zomaar over kunnen zijn.” De situatie heeft Sarah in laten zien hoe belangrijk het is om een EHBO-cursus te doen. “Ik wil nu meteen een EHBO-cursus organiseren voor mezelf en mijn familie. Ik ben heel blij dat ik op dat moment heb gehandeld, ik voelde me ook zelfverzekerd genoeg om dat te doen. Die zelfverzekerdheid komt wel echt door de cursus die ik in september heb gevolgd.”

“Achteraf had ik eerst iemand 112 moeten laten bellen, voor het geval dat ze gereanimeerd had moeten worden. De centralist van de ambulance stelt vragen en geeft instructies voor het uitvoeren van EHBO terwijl de ambulance wordt uitgestuurd. Eenmaal aanwezig kan het ambulance personeel een eventuele reanimatie overnemen en andere noodzakelijke zorg leveren. Ik ben heel blij dat het niet zo ver is gekomen deze keer.”

Sarah is verbaasd dat EHBO in Nederland niet is opgenomen in het voortgezet onderwijs of onderdeel is van bijvoorbeeld je rijexamen, zoals in Denenmarken het geval is. “Een tijd geleden is er een motie ingediend bij de Tweede Kamer door de directeur van het Rode Kruis, Marieke van Schaik, om dit ook in Nederland in te voeren. We vinden het belangrijk om EHBO op te laten nemen in het onderwijs. De motie is inmiddels aangenomen, en nu wordt er gekeken in welke vorm dit het beste geïntegreerd kan worden in het onderwijs.  Sarah hoopt dat zo veel mogelijk mensen een EHBO-certificaat kunnen halen. “Ik zou zo veel mogelijk mensen de kans willen geven om een cursus te doen, zodat iedereen, net zoals ik, de zekerheid heeft om te handelen in dit soort situaties. ”

Wil jij ook een EHBO-cursus volgen bij het Rode Kruis?