De nieuwe Wet Zorg en Dwang (Wzd) is sinds het begin van 2020 van kracht. Door deze wet wordt er om een andere werkwijze gevraagd in jouw dagelijkse praktijk als zorgprofessional.
Door Erik Melis
Wet zorg en dwang, wat is dat?
Cliënten werden vóór de Wzd regelmatig onvrijwillig behandeld. Daarbij kan je denken aan het helpen van een cliënt zonder dat deze dat echt wil. Bijvoorbeeld omdat deze nog heel goed zelf in staat is dingen te doen of het gewoon liever anders wil. De Wzd regelt deze rechten voor de cliënt. Daarbij gaat het voornamelijk om cliënten met een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening (zoals Alzheimer).
Deze groep cliënten vindt het soms lastig voor zichzelf duidelijk te hebben wat ze zelf nu precies nodig hebben qua zorg. Daardoor vormen ze een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere mensen. Zorgprofessionals willen daarom nog wel eens met alle goede bedoelingen dit besluit maken tegen de wil van de cliënt in. De Wet zorg en dwang geeft aan dat onvrijwillige zorg alleen mag worden toegepast als er geen ander redmiddel meer is. Bijvoorbeeld alszorg wordt geweigerd of wanneer de cliënt zelf niet goed kan inschatten welke zorg zij nodig hebben.
Creatief te werk gaan
Zorgprofessionals moeten creatiever denken in hun werk onder de Wzd. Dat komt omdat wat eerste werkte voor een cliënt, nu misschien niet meer mag. Het zal daarom voor veel zorgprofessionals nog wel even zoeken zijn naar nieuwe manieren om cliënten te helpen die wel mogen onder de Wet zorg en dwang. En dat verschilt per cliënt, want iedereen is anders!
Zorghulpmiddelen Wet Zorg en Dwang
Gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome. En zo ook binnen de Wzd. Er bestaan veel verschillende manieren om de zorg goed te blijven regelen. Om het voor zorgprofessionals zo makkelijk mogelijk te maken om hun weg te vinden binnen de Wzd, heeft duxxie.nl een aparte categorie hulpmiddelen Wet zorg en dwang. Deze zorghulpmiddelen zouden je moeten helpen bij de meest voorkomende uitdagingen door de Wzd. Bekijk alle zorghulpmiddelen Wet zorg en dwang.
E-learning Wet Zorg en Dwang
Kom je er nog niet uit? Dan biedt een E-learning een uitkomst. Tijdens de E-learning Wet zorg en dwang leer je namelijk alles over de nieuwe regels, wat er precies verandert en hoe je hier het beste mee om gaat. Daarnaast verdien je met deze E-learning 3 accreditatiepunten. Vragen die worden behandeld tijdens deze E-learning zijn:
- Wat is de Wet zorg en dwang?
- Wat moet jij weten over deze wet en waarom?
- Welke voorwaarden gelden er voor jou bij de uitvoering van deze wet?
- Wat moet je kunnen?
- Wat zijn specifieke aspecten in communicatie bij deze doelgroep?
- Wat zijn de juiste stappen die je neemt?